Сменяме си гумата сами – глоба!? Ще се стигне ли до сериозни санкции?

СБА: Темата се преекспонира, санкциите няма да са толкова строги
8 авг 2019 14:15,
195

Нови текстове от законопроекта за пътните превозни средства предвиждат ограничение за дeйнocтитe пo рeмoнт и тeхничecкo oбcлужвaнe. Според проекта ремонтите на автомобилите ще мoжe дa ce извършaт oт физичecки или юридичecки лицa, рeгиcтрирaни и рaзпoлaгaщи c удocтoвeрeниe зa тaкaвa дeйнocт.

Зa вcичкитe тeзи лицa ДAИ щe cъздaвa, вoди и пoддържa рeгиcтър. В нeгo щe ce впиcвaт имeтo, aдрecа нa oбeктитe, имeнaтa нa тeхничecкитe cпeциaлиcти, кoитo рaбoтят в тях, oбрaзoвaниeтo и квaлификaциятa им.

Лицaтa, кoитo рeмoнтирaт или пoддържaт aвтoмoбили бeз дa имaт рeгиcтрaция, пoдлeжaт нa глoбa oт 500 лв., глacят нaкaзaтeлни тeкcтoвe oт зaкoнa.

Значи ли това, че ако решим да си сменим гумата сами подлежим на санкция?

"Тази тема малко се преекспонира. Въобще няма такава идея да се глобяват тези, които си сменят гумата. Става въпрос за нещо друго. Ако се тръгне да се извършва ремонт на пътя, трябва да бъде извършен от хора, които разбират", коментира Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти в "България сутрин".

Според бившия председател на Комисията по транспорт в Народното събрание Настимир Ананиев, проблемът е, че в текстовете не е уточнено каква е границата на собственото и какви манипулации по колата си ще можем да извършим сами и именно заради това опасността от глобата остава.

Друга от идеите, заложени в текстовете, е всеки автомобил да има технически паспорт, в който да се записва какви манипулации са извършвани, от кого и какви части са използвани.

"Регистрацията на сервизите и включването им в единнен регистър имаше за цел този технически паспорт да бъде воден и попълван от тях. Основната идея на законодателя е, че по този начин ще излязат сервизите от сивия сектор. Аз лично не съм много съгласна", обясни Бондаренко пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Ананиев, ако отидем в нерегламентиран сервиз няма да ни дадат 6-месечна гаранция, няма и да запишат какви части са използвани и това са едни от хубавите проблясъци в закона.

"Но не може един закон да задава повече въпроси отколкото отговори", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 172Аз си поддържам колата само в сервиза на Мазда в Варна от 7 години от както купих колата от там и никога не са ми правили номера дори един път ми върнаха пари заради грешка в крайна сума.
163
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Психопатите вън от Парламента!
162
0
 
37
 
! Отговори
Еди преди 4 години
Тези в парламента са за отстрел !! И без това са мързеливи прасета...
161
0
 
35
 
! Отговори
а преди 4 години
сега остава мутрите да спрат да крадат и да възкресим производството някак си и да се вдигне стандарта на живот и на *** да не му се налага да разбира от всичко само са да съществува и да не трябва да кара бракма на 15г.
160
0
 
35
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Май ви хапят калинките слезте малко на земята че ще настинете
159
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещам как целта е пак нашите хора да се намърдат. Да убият дребните сервизи и да останат големите
158
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробари аривидерчи .И Павлова да угасиш лампите кът излизаш. Сбогом.
157
1
 
38
 
! Отговори
Съглаския 2 преди 4 години
По повод коментар 165.Попитах във Форд Испания колко струва малкия термостат на Мондео мк3.Казаха ми 120 евро и се продавал в комплект с големия и нямало вариант отделно да ми го продадат.Добре.Лупих си от Ebay за 1 евро от хонконг.Смених го за нула време.С другите 119 евра които спестих почерпих приятели.
156
0
 
40
 
! Отговори
Съгласния преди 4 години
Съгласен съм ско ми се развали колата да доиде да я оправи човек който разбира.Това обаче че бачкаш в авто сервиз далеч.неозначава че разбираш от коли.Как се определя кои разбира и кои не разбира от ремонти?
155
0
 
47
 
! Отговори
ПАК НИ ОГРАБВАТ преди 4 години
ДЪРЖАВАТА СЕ НАПЪЛНИ С НЕНОРМАЛНИ ,*** И ИЗНУДВАЧИ.ПРИМЕР:" СМЕНА НА ВОДНА ПОМПА НА " МЕРЦЕДЕС"1.ВОДНА ПОМПА-ОРИГИНАЛНА - 530 евро2.ТРУД(демонтаж помпа,монтаж помпа,сваляне ремък,източване охладителна течност3.монтаж на нова помпа,поставяне на ремъка,заливане на охлаждаща течностОБЩО:1250 ЕВРОАКО ГО НАПРАВИТЕ САМ:1.ЦЕНА НА ТЧНО ТАКАВА ПОМПА ЗАКУПЕНА ИЗВЪН "МЕРЦЕДЕС" : 15 (петнадесет) ЕВРО2.ДЕМОНТАЖ/ОНТАЖ : 0 (нула) ЕВРО3.ОБЩО: 15 (петнадесет)ЕВРОТОВА ЛИ Е ДЪРЖАВА КОЯТО СЕ ГРИЖИ ??
154
0
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
***..оти сте , а решихте ли освен глобата как ще се регулира пърната помощ или ще бъде на хаотичен принцип...а който не си е платил пътната помощ, какво ще правим? А задължителна ли ще бъде...?
153
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробари вдигнете доходите на хората стига сте се чудили откъде да скубете пари
152
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е имислено от някой който и крушката си неможе да смени удома
151
0
 
61
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Имам чувството, че ГЕРБ правят всичко възможно да загубят изборите.
150
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че идеята е друга. Всякакви самозванци майстори с гаражни сервизи, някои от които са по-добри от цял сервиз експерти но са рядкост, които държат по над 5 коли отпред и пречат на трафика, уж да се махнат. Няма да ги махнат, ще останат да пречат, просто даи ще взимат рушвети по още една верига.
149
0
 
49
 
! Отговори
150 преди 4 години
Не мога да повярвам, колко са прости хората. Как ще ме глобят ако вечер спра в аварийната сложа триъгълник извадя една крушка от багажника и съм я сменил за 5 мин? Или спукам гума на 200м от гаража и блокирам улицата за 10 мин да сложа бандажната? Което ми се случвало. И да бях извикал пътна помощ, в тази теснотия хеликоптер не може да доближи, или да блокират друга улица за да дойтат пеш да ми сменят гумата?
148
0
 
43
 
! Отговори
? преди 4 години
"Ако се тръгне да се извършва ремонт на пътя, трябва да бъде извършен от хора, които разбират" ПО голяма тупотия не бях чел скоро, честно. Тия хора работещ мозък в главите нямат! Както и да е така или иначе едва ли ще се спазва, но сто про ще има някой друг изгърмял с глоба.
147
1
 
47
 
! Отговори
Обиконовен Селяк преди 4 години
Казах на Гошко (в задният двор) че трябва да е щастлив защото жовее в Демокрация - има щастливи кокошки и щастливи прасета като него- Сега му предложих демократичен избор- да умре хуманно от инжекция или да умре от нож- Но той Гошко ми вика че искал да живее-Ама Демокрацията не е за прасенца - тя е за богати прасенца - Такива като Гошко трябва да умрат -за да станат едни богати прасенца ПО БОГАТИ! Да грухкат от Къщите за Гости и да лапат докато им се пръснат тумбасите (в стил Военна Каравойвода)
146
0
 
48
 
! Отговори
хе преди 4 години
Аз като ида на сервиз ми казват ;Ела вдругиден; А,работата мен ме чака.По пет пъти на седмица да излизам от работа за да се вредя за елементарен ремонт.Как ще я бъде тази?
145
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затъпяват хората и после ги експлоатират като животни във ферма. Това е. Сиреч в гащите на жена влизаш с мили и сладки думи и обещания а не с истината....уж ще ни помогнат а всъщност ще ни еват яко....